Tájékoztatjuk honfitársainkat, hogy 2018. december 4. óta az EU tagállamainak állampolgárai– így a magyar gépkocsi tulajdonosok is – Olaszországban a hazájukban kiadott rendszámot csak addig használhatják, amíg Olaszországban bejelentett lakcímet nem létesítenek (residenza in Italia). 

 

Az Olaszországban bejelentett lakcímmel rendelkező személyek – bármilyen állampolgárságúak is legyenek – nem tarthatják meg a külföldön vásárolt gépjármű rendszámát. Az Olaszországba való letelepedést követően legfeljebb hatvan napon belül, a lakóhely szerint illetékes gépjármű-nyilvántartó hivatalon (motorizzazione civile) keresztül olasz rendszámmal szükséges ellátni a gépjárművet. Kivételt kizárólag a bérelt vagy lízingelt járművek képezhetnek.  

Aki a tiltás ellenére továbbra is külföldi rendszámmal közlekedik, az 712-től 2.848 euró összegig terjedő büntetésre számíthat.

Amennyiben a gépjárművet Magyarországra, vagy más országba szeretné a tulajdonos átszállítani, a gépjármű-nyilvántartó hatóság ideiglenes rendszámot és kiviteli engedélyt állít ki az ilyen esetekre.

A magyar vezetői engedély érvényes Olaszországban, letelepedés esetén – érvényességi idején belül – olasz vezetői engedélyre honosítható. Gépkocsi felelősségbiztosítás nemzetközi igazolása, az ún. "zöld kártya" megléte kötelező.

A fenti, 132/2018. sz. törvénnyel kapcsolatos további hivatalos tájékoztatásért kérjük, forduljanak a lakóhely szerint illetékes gépjármű-nyilvántartó hatósághoz (motorizzazione civile).