RENDKÍVÜLI TÁJÉKOZTATÁS 

Ezúton tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy figyelemmel az Olasz Köztársaság 2020. március 8-án elfogadott miniszterelnöki rendeletének vonatkozó utasításaira, 2020. március 10-től április 3-ig Magyarország Milánói Főkonzulátusa ügyfélfogadását felfüggeszti. Szíves megértésüket ezúton is köszönjük.

 


 

A kirobbant észak-olaszországi koronavírus járvány miatt a területre utazni szándékozóknak az alábbiakra hívjuk fel szíves figyelmét. 

2020. március 9-én az olasz kormány elfogadta a koronavírus terjedésének olaszországi feltartóztatását célzó rendkívüli miniszterelnöki rendeletet, melynek értelmében Olaszország egészében azonos mértékben korlátozzák a természetes személyek mozgását. 

A rendelet időbeni hatálya 2020. március 9. – 2020. április 3.

A rendelet értelmében minden természetes személynek javallott kerülnie az Olaszországba történő ki- és belépést, illetőleg a belső mozgásokat. Ez alól kivételt képeznek az alábbiak: nyomós okkal alátámasztható munkavégzés, egészségügyi okok, illetve engedélyezett a bejelentett lakhelyre történő visszatérés. A területen 37,5 fokos testhőmérsékletet és légúti panaszokat produkáló személyek számára erősen ajánlott az otthon tartózkodás és a társasági érintkezések teljes kerülése. Utóbbi személyek forduljanak háziorvosukhoz.

Teljeskörűen felfüggesztésre kerültek az alábbi tevékenységek:

- sportesemények (kivéve a válogatott és profi sportolók versenyfelkészülései)
- rekreációs, kulturális, vallási rendezvények, konferencia, vásár, kiállítás, börze, színház, mozi, diszkó, tánciskola, nyelviskola, múzeumok
- anyakönyvi események (esküvők, temetések).

Olaszország síterepei teljeskörűen lezárásra kerültek. 

Az éttermek és bárok nyitvatartását 6 órától 18 óráig engedélyezi, azonban be kell tartani az 1 méter biztonsági távolságot.

A közértek és egyéb üzletek működésére nem tér ki a rendelet.

A közepes és nagybevásárlóközpontok nyitvatartása hétvégén nem engedélyezett, kivéve a bennük működő élelmiszerüzletek.

A gyógyszertárak zavartalanul működhetnek.

Az ország egészében az oktatás április 3-ig meghosszabbítva szünetel. 

Az olaszországi átutazás lehetséges, azonban tudni kell igazolni az áthaladás jogcímét (amely tehát vagy nyomós okkal alátámasztható munkavégzés, egészségügyi ok, vagy bejelentett lakhelyre történő visszatérés). A jogosultságot a hatóságok közúti ellenőrzés keretein belül szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik. 

2020. március 9-től jelentősen korlátozásra került az Olaszország és Magyarország közötti légi forgalom. Az egyes járatokról a légitársaságok tudnak bővebb felvilágosítást nyújtani. Milánóban a Flixbus nem indít és érkeztet autóbuszokat. Az Olaszországban (bárhol) tartózkodó turista eldöntheti, hogy azonnali jelleggel, vagy a tervezett utazási napon kívánja elhagyni Olaszországot.

Az áruk szabad mozgásának korlátozása nem került bevezetésre, a szigorúbbb korlátozás alá eső területeken árufelvétel és -lerakat is lehetséges, illetőleg a Magyarországról Olaszországba és az Olaszországból Magyarországra irányuló áruszállító tranzitforgalom továbbra is működik.

Magyarország Nemzeti Népegészségügyi Központja felhívja a figyelmet, hogy abban az esetben, ha valaki - tanulócsoport tagjaként, munkavállalóként, turistaként, stb. - Olaszországban tartózkodik/tartózkodott, akkor hazajövetelét követően a fent említett terület elhagyásától számított 14 napig kísérje fokozott figyelemmel egészségi állapotát. Amennyiben ez idő alatt belázasodna, légúti tünete jelentkezne (köhögés, légszomj) lépjen kapcsolatba, hívja fel a háziorvosát és a kapott instrukciókat tartsa be. A háziorvos, illetve a területileg illetékes járási/kerületi népegészségügyi osztály dönt a további teendőkről, az aktuális eljárásrend szerint.Tünetmentes személy laboratóriumi vizsgálatának elvégzése szükségtelen, szakmailag nem indokolt. (Bővebb információ a https://www.nnk.gov.hu/ honlapon)

A Római Nagykövetség és a Milánói Főkonzulátus is a nap 24 órájában elérhető ügyeleti számokat aktivált a koronavírus fertőzés olaszországi terjedése miatt, a fertőzés kapcsán bajbajutott magyar állampolgárok részére: +39 348 800 8159 (Római Nagykövetség); +39 339 621 9517 (Milánói Főkonzulátus).

A megadott telefonszámok kizárólag segítségnyújtás céljából kerültek aktiválásra, azokon általános tájékoztatás, sajtómegkeresések fogadása, egyéb konzuli ügyekben nyújtandó tájékoztatás nem elérhető. Kérjük szíves megértésüket!