Észak-Olaszországban a nyári szezonban a legkiemeltebb desztinációk a tengerparti strandok (pl. Santa Margherita Ligure, Lignano Sabbiadoro, Jesolo, Rimini, Riccione, Bibione stb.), némiképp kisebb mértékben pedig az olyan turisztikailag kiemelt helyszínek, mint a leghíresebb települések városközpontjai (Velence, Milánó, Torino, Bologna, Genova), illetve az UNESCO világörökségi helyszínek (mint például Cinque Terre, Ravenna őskeresztény helyszínei, Monferrato borvidéke stb.).

Észak-Olaszország bűnelkövetési statisztikái a nyugat-európai átlagnak megfelelnek, azonban folyamatosan figyelemmel kell lenni a nagymértékben előforduló zsebtolvajlásra. Javasoljuk továbbá, hogy az egyes strandokon a turisták ne hagyják őrizetlenül személyes tárgyaikat, értékeiket.

Velence 2019-től alkalmazza azt az új illetéktípust, amelyet a történelmi belvárosba, a lagúnába, illetve több ismert szigetre (pl. Murano és Burano) történő belépéskor szükséges megfizetni. Az új illetéket magában foglalja minden olyan földi, vízi vagy légi közlekedési eszközre megváltandó jegy ára, amely Velence belvárosát érinti. Szintén Velencében a sajátos urbanisztikai körülményekre való tekintettel mindig számítani kell a tengerszint megemelkedésére, amely akár a fő nevezetességekhez vezető utakat is elöntheti, lehetetlenné téve így azok megközelítését.

Cinque Terre partszakaszán és az öt településen (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore) a hatóságok megtiltották a strandpapucs használatát, így ezekre az utazásokra minden turistának érdemes zárt cipővel felszerelkeznie. 

Felhívjuk minden magyar állampolgár figyelmét arra, hogy Olaszország jelentősebb katolikus templomaiba tilos a belépés fedetlen vállal és térddel, így városlátogatáskor érdemes készülni a vállat és a térdeket elfedő, mégis könnyű szövésű textilanyagból készült ruhával.

Egy esetleges zsebtolvajlásra felkészülve, általános tanácsként elmondható, hogy érdemes a készpénzt nem egy zsebben tartani, illetőleg javasolt azt szétosztani az utazáson résztvevők között. Amennyiben a szálloda vagy a szállodai szoba rendelkezik széffel, úgy érdemes a személyes iratokat ott elhelyezni és a városnézésen csak fénymásolt iratokkal részt venni. Igény esetén érdemes még utazás előtt hiteles másolatot készíttetni az iratokról.

Minden turistának javasoljuk, hogy – felkészülve egy váratlanul jelentkező rosszullétre vagy balesetre – utazása előtt váltsa ki az európai egészségügyi kártyát.

Minden helyszínre vonatkozóan, általánosságban elmondható, hogy a közlekedésrendészeti szabályok betartása elsődleges fontosságú. Tapasztalataink szerint az olasz rendészeti szervek részéről nem ritkák a több ezer eurós birságok, illetőleg a jogosítvány bevonása sem. 

Olaszország kontinentális területein – bár kisebb mértékben, mint a félszigeten – jelentős a vulkanikus tevékenység, illetve nem elhanyagolhatók a lemeztektonikai mozgások, így földrengésekre mindig számítani kell.