Téli szezonra vonatkozó tudnivalók

 

November 15-től április 15-ig Olaszország autósztráda hálózatának számos szakaszán kötelező a téligumi és a hólánc használata, ezeket minden esetben kihelyezett táblák jelzik. A megfelelő felszerelés hiánya 80 és 318 euró közötti büntetési tételt vonhat maga után. Havazás ill. jegesedés esetén egyes útszakaszokon tilos lehet a 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherautók előzése. Az előbbi korlátozások által érintett utak pontos listája az alábbi linken érhető el: https://www.autostrade.it/it/la-nostra-rete/operazioni-invernali

A téli időjárás okozta esetleges lezárásokról érdemes az olasz autópálya társaság hivatalos honlapján napi szinten tájékozódni.

Észak-Olaszország összes tartománya várja a téli sport szerelmeseit. A síelés csúcsszezonja a január és március hónap közötti periódusra tehető, ebben az időszakban – különösen hétvégén - az üdülőhelyeken és a közeli autóutakon nagyobb forgalom várható. Az esetleges lavinaveszélyekről az olasz mezőgazdasági, élelmiszerügyi és erdészeti minisztérium által üzemeltetett portál nyújt valós idejű információt.  

Sajnálatos módon az utóbbi időben egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárás, esőzés, vagy havazás okozta veszélyek Észak-Olaszországban is. Bár teljes pontossággal nem megjósolható természeti körülményekről van szó, az esetleges időjárási viszontagságok, ill. a legmagasabb, piros és narancssárga riasztások beharangozása nyomon követhető az olasz polgári védelem hivatalos honlapján.