Dél-tiroli Magyarok Egyesülete

A Dél-tiroli Magyarok Egyesületének alakuló ülésére 2019. május 24-én került sor hosszas munka eredményeként.

A szervezet kezdetei 2014 szeptemberéig nyúlnak vissza, azonban hivatalos jogi kereteket csak 2019 májusában kapott. A Trentino-Alto Adige/Südtirol észak-olasz autonóm régió területén található Bolzano városában bejegyzett egyesület létrehozásában elévülhetetlen érdemei vannak Dr. Siegfried Brugger tiszteletbeli magyar konzulnak, akinek a támogatása nélkül a szervezet nem alakulhatott volna meg.

Az egyesület alapító okiratában kettős célt fogalmazott meg: egyfelől a többezer fős helyi magyar közösség összefogását, és a helyi diaszpórában élő magyarság identitásának megőrzését, másfelől a gazdag magyar történelmi, kulturális, gasztronómiai értékek közismertté tételét és népszerűsítését a dél-tiroli lakosság körében.

Elnöke: Dr. Kindl Melinda

Honlap elérhetőség: https://apsungheria.it/

 

Pier Paolo Vergerio Olasz-Magyar Kulturális Szövetség

Friuli-Venezia Giulia tartományban 2003  óta  működik  a “Pier Paolo Vergerio”  Olasz-Magyar  Kulturális Szövetség  Duino-Aurisina  székhellyel. A szervezet időszakosan  megjelenteti  az  ún.  “Vergerio  füzetek”  kiadványt,  valamint   a “ Közép-Európai  Civilizáció“ című könyvsorozat  újabb  darabjait.

Tevékenységi  köre:

  • konferenciák,
  • kerekasztal – beszélgetések,
  • fényképkiállítások,
  • irodalmi  estek,
  • koncertek  szervezése,
  • különféle  tanulmányok,  írások kiadása.

A  szövetség  e-mail  elérhetősége: adriadanubia@gmail.com   

 

 

Trivenetói Olasz-Magyar Kulturális Társaság

Az 1990 óta működő velencei tiszteletbeli főkonzulátus egyben helyt ad a Trivenetói Olasz-Magyar Kulturális Társaság titkárságának is, amelynek az elnöke Szabó Katalin, tiszteletbeli elnöke peidg Enrico Zoppas tiszteletbeli főkonzul. 

A Kulturális Társaság több mint száz tagot számlál Trivenetóban és Magyarországon. Célja az Olaszország és Magyarország közötti kapcsolatok tanulmányozása, kiaknázása és elmélyítése. 

A társaság olasz és magyar állampolgárok kezdeményezésére, a velencei Tiszteletbeli Magyar Főkonzulátus támogatásával jött létre 1998 júniusában. 

E-mail elérhetőség: ungheria.venezia@sanbenedetto.it 

 

 

Olasz-Magyar Kulturális Egyesület Emilia-Romagna Tartományban

A bolognai Olasz-Magyar Kulturális Egyesület egy önálló, független intézmény, mely a magyar - olasz kapcsolatok fejlesztését szorgalmazza 1980 óta. Elnöke Nicola di Girolamo. 

E-mail elérhetőségük: associazioneungheria@gmail.com

 

 

Ligúria-Magyarország Kulturális Egyesület

Az Egyesület 1998-ban jött létre Genovában, tevékenységét Magyarország genovai tiszteletbeli konzulátusával és Magyarország milánói főkonzulátusával együttműködésben végzi, székhelye Magyarország genovai tiszteletbeli konzulátusának épületében van. 

E-mail elérhetőségük:  liguria.ungheria@gmail.com

 

 

Casa ungherese - Magyar Ház Kulturális Egyesület

A Casa Ungherese – Magyar Ház Kulturális Egyesület 2012-ben jött létre egy maroknyi Vareseben és környékén élő magyar és olasz önkéntes kezdeményezésére, akiket egy közös cél kötött össze: a két ország közötti kapcsolat megszilárdítása, magyar hagyományaink, szokásaink, népművészetünk megismerése és megismertetése, nyelvünk ápolása.

Havonta rendeznek találkozókat Cocquio Trevisagoban. A hétvégi tanodákban magyar nyelvi, történelemi és irodalmi órák keretében ismeretterjesztő, hagyományőrző foglalkozásokat tartanak. 

A tanodai foglalkozásokon kívül egy évben kétszer szerveznek nagyobb összejövetelt. A gyerekek nagy örömére minden decemberben a Magyar Házba is ellátogat a Mikulás, mindezt táncház, közös vacsora, kötetlen beszélgetés követi. Az év másik kiemelkedő eseménye a Festa Ungherese – Magyar Ünnep, amely az Olaszországban élő magyarok fontos éves találkozója. 

Az egyesület fontosnak tartja a táncházmozgalom népszerűsítését, folyamatosan kapcsolatban áll magyarországi néptánc együttesekkel. 

Az egyesület elnöke: Mátyás Ildikó

Honlap: http://www.casaungherese.org

E-mail: casaungherese@gmail.com 

Az egyesület Facebook oldala: https://www.facebook.com/Casa-Ungherese-335871306485076/?fref=ts