Apai elismerő nyilatkozat

 

 

Amennyiben a megszületett gyermek szülei nem házasok és anyja családi állapota a születés időpontjában nem férjezett, az apának teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot kell tennie.

Apai elismerő nyilatkozatot Magyarországon az anyakönyvvezetőnél, a bíróságnál, a gyámhatóságnál, illetve közjegyző előtt, külföldön pedig a hivatásos konzuli tisztviselőnél lehet tenni.

A nyilatkozatot születendő gyermek esetében is rögzíthető.

A kérelem benyújtására kizárólag személyesen van lehetőség, előzetes időpontfoglalás alapján.

A nyilatkozat teljes hatályához az anya hozzájáruló nyilatkozata szükséges, amely a jegyzőkönyv rögzítésekor megtehető. Az anya hozzájárulását azonban eltérő időpontban és helyszínen is megadhatja.

Az önálló apai elismerő nyilatkozat megtételének feltételei:

-  Apa (ideális esetben mindkét szülő) személyes jelenléte;

- Szülő(k) érvényes, állampolgárságot igazoló, személyazonosításra is alkalmas okmányának bemutatása (útlevél, vagy személyigazolvány);

- A gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatának bemutatása, amely okirat eredeti születési anyakönyvi kivonat (többnyelvű, európai formátumú), a szülőkre vonatkozó adatokat is tartalmazza (Olaszországban: estratto su carta internazionale), elektronikusan állították ki (tehát nem kézzel kitöltött) és nem tartalmaz a megjegyzés rovatban információt.  Amennyiben a születési anyakönyvi kivonat az előbbiektől eltérő, az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI - www.offi.hu) vagy hivatalos fordítók által készített, az illetékes magyar nagykövetség/konzulátus által hitelesített, magyar nyelvű fordítás is megfelelő.

- A magyar fél születési anyakönyvi kivonata;

- A magyar fél lakcímkártyája vagy a külföldi fél lakcímigazolása;

- Amennyiben az anya elvált családi állapotú, akkor be kell mutatni a magyar házassági anyakönyvi kivonatot, amely a válás tényét és a jogerőre emelkedés dátumát tartalmazza (ennek hiányában hiteles fordítással ellátott házasságot felbontó jogerős határozat szükséges).

Az apai elismerő nyilatkozat díjköteles eljárás.

FIGYELEM! Kizárólag bankkártyával történő fizetésre van lehetőség!

 


 

NYOMTATVÁNYOK:

Jegyzőkönyv apai elismerő nyilatkozatról megszületett gyermekre

Jegyzőkönyv apai elismerő nyilatkozatról megszületendő gyermekre