Konzuli információk:

 

dr. Rozs Péter László

Első beosztott konzul

 

Balya Ádám

Konzul

 

Dr. Szabó Orsolya Katalin

Konzul

 

Elérhetőség

20123, Milánó, Via Fieno 3., IV. em.

Telefon: +39 02-726009

E-mail: consulate.mil@mfa.gov.hu

PEC: consolatogen.ungheria@pecveloce.it

 

Ügyfélfogadási idő

Kedd, szerda, csütörtök: 9.30–12.30 és délután 14:00-16:00. 

 

ÜGYELETI ELÉRHETŐSÉG 

Felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy az ügyeleti telefon kizárólag vészhelyzet esetére van fenntartva. Általános információért kérjük, hogy munkaidőben (H–P 8:00-16:30) szíveskedjenek telefonálni. 00 36 80 36 80 36

 

Felhívjuk tisztelt ügyfeleink figyelmét, hogy konzulátusi ügyintézés csak előzetesen egyeztetett időpontban lehetséges! Elektronikus időpontfoglaló rendszerünk a konzinfoidopont.mfa.gov.hu hivatkozáson elérhető. 2019. január 1. óta kizárólag bankkártyás fizetést tudunk elfogadni. 

 

Illetékesség

Olaszország a konzuli ügyintézés tekintetében két részre van osztva. Magyarország Milánói Főkonzulátusa konzuli kerülete az alábbi tartományok teljes területére terjed ki: Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Liguria, Lombardia, Piemonte , Trentino-Alto Adige, Valle d’Aosta, Veneto.

 

Konzuli kerületben működő tolmácsok, fordítók elérhetőségei

Ügyvédi irodák elérhetőségei

Integritás tanácsadó

 

TÁJÉKOZTATÁS A VELENCEI BELÉPŐDÍJAKRÓL

2024-től életbe lépnek Velencében az első, túlzott turizmus megfékezését célzó rendelkezések. Az év 29, előre megjelölt (alábbi naptárban pirossal jelzett) napjain látogatást tervezők napi 5 EUR belépési díj megfizetése ellenében léphetnek az óváros területére. Kedvezményes jegyek bevezetését nem tervezik. A díj reggel 8:30 és 16:00 között alkalmazandó. Nem fizetendő a kisebb szigetekre (Lido di Venezia /beleértve Alberoni és Malamocco/, Pellestrina, Murano, Burano, Torcello, Sant’Erasmo, Mazzorbo, Mazzorbetto, Vignole, S. Andrea, la Certosa, San Servolo, S. Clemente, Poveglia. Szintén nem alkalmazható azokra a személyekre, akik a Piazzale Roma, Tronchetto vagy Stazione Marittima területeken utaznak át az óváros érintése nélkül.

A regisztrációs felület ide kattintva lesz elérhető.

TÁJÉKOZTATÁS A MILÁNÓBAN GÉPJÁRMŰVEL KÖZLEKEDŐKNEK

2023. október 2-től Milánó forgalmi korlátozás alatt álló legszűkebb, ún. „C” övezetébe (AREA C - lásd térkép zölddel határolt része) munkanapokon 7:30 és 19:30 között tilos az alábbi tehergépjárművekkel avagy autóbuszokkal behajtani:

- EURO 2 benzin

- EURO 0-4 dízel FAP

- EURO 5 dízel FAP

- EURO 5 dízel FAP nélkül

2023. október 30-tól az AREA C behajtási engedély összege személygépkocsik esetén 7,50 €-ra, szolgálati járművek esetén 4,50 €-ra módosul.

 

 

 

TÁJÉKOZTATÁS A KÜLFÖLDI RENDSZÁMÚ GÉPJÁRMŰVEK OLASZORSZÁGI HASZNÁLATÁRÓL

A hatályos jogszabályok szerint az Olaszországban bejelentett lakcímmel rendelkező személy, aki külföldi rendszámú gépjármű tulajdonosa, köteles a gépjárművet, az olaszországi bejelentett lakcím létesítésétől számított 3 hónapon belül Olaszországban forgalomba helyeznie, azaz olasz rendszámmal ellátnia. (Codice della Strada, art. 93-bis, comma 1)

Olaszországban uniós állampolgár 3 hónapig tartózkodhat bejelntkezés nélkül, ezen időszak elteltét követően kötelező a nyilvántartásba vétel (iscrizione nell’anagrafe), amely értelemszerűen maga után vonja a lakcímbejelentést is (residenza).

A 238/2021. törvényerejű rendelet értelmében 2022. március 21-től abban az esetben, ha a gépjárművet vezető, olaszországi bejelentett lakcímmel rendelkező személy nem tulajdonosa a külföldi rendszámú gépjárműnek, a jármű használata közben egy olyan, a tulajdonos által hitelesen aláírt nyilatkozattal kell rendelkeznie (ezt tanácsos olasz nyelven elkészíteni), amely igazolja, hogy a járművet vezető személy a járművet pontosan milyen időtartamra, milyen jogcímen használja. Abban az esetben, ha az ily módon történő gépjárműhasználat egy naptári éven belül meghaladja a 30 napot, a használati jogcímet regisztrálni kell a gépjárművek nyilvántartásáért felelős hivatal (P.R.A. - Pubblico Registro Automobilistico) REVE nevű rendszerében (Registrazione Veicoli Esteri). A használati jogosultságban bekövetkező minden változást szintén jelezni kell a hivatal felé a változástól számított 3 napon belül. E követelmények vonatkoznak arra az esetre is, ha a gépjármű tulajdonosa nem természetes személy. (Codice della Strada, art. 93-bis, comma 2)

Közúti ellenőrzés során, ha hiányzik a fent említett, a jármű használatára feljogosító dokumentum, a gépjármű rögtön regisztrálásra kerül a P.R.A. rendszerében, miközben a szabálysértésért, illetve egyéb, a gépjárművel elkövetett szabálysértésekért kizárólag a sofőr a felelős. Ha az ellenőrzés pillanatában a jármű nincs regisztrálva, és sofőr nem rendelkezik a tulajdonos által aláírt dokumentummal, 250 eurós büntetés kerül kiszabásra, és a járművet lefoglalják 60 napra (fermo amministrativo), mely feloldható a dokumentum benyújtásával. Ha a dokumentum benyújtásra kerül, és abból (annak dátumából, a körülmények alapján) kiderül, hogy a járműnek már az ellenőrzés pillanatában regisztráltnak kellett volna lennie, még 712 eurós büntetés kerül kiszabásra. Ha a gépjárművet használó nem mutatja be a dokumentációt, 727 eurós büntetésre kell számítania.

A REVE rendszerbe a jármű vásárlásától számított 60 napon belül regisztrálni kell azokat az Olaszországban is közlekedő külföldi rendszámú járműveket is, amelyeket olyan személy használ, aki alkalmazottja Olaszországgal szomszédos/közeli államban székhellyel rendelkező cégnek. A szabályozás értelmében határos országnak számít: Franciaország, Svájc, Ausztria, Szlovénia, Vatikán; közeli országnak számít: Monaco, Németország, Liechtenstein, Horvátország.

A szabályozások annak céljából kerültek bevezetésre, hogy a 2011-es évben bevezetett, gépjárműveket érintő, megemelkedő pénzügyi terhek nyomán megnövekedett Olaszországban azok száma, aki külföldi rendszámú járművel közlekednek a költségek elkerülésének céljával.

Tájékoztató a REVE rendszerről az Olasz Autóklub oldalán: https://www.aci.it/i-servizi/guide-utili/guida-pratiche-auto/registro-dei-veicoli-esteri-reve.html

A gépjárművek regisztrációjával kapcsolatos kötelezettségek: https://www.aci.it/i-servizi/normative/codice-della-strada/titolo-iii-dei-veicoli/art-93-bis-formalita-necessarie-per-la-circolazione-degli-autoveicoli-motoveicoli-e-rimorchi-immatricolati-in-uno-stato-estero-e-condotti-da-residenti-in-italia.html