TÁJÉKOZTATÁS

 

Tájékoztatjuk honfitársainkat, hogy 2018. december 4. óta az EU tagállamainak állampolgárai– így a magyar gépkocsi tulajdonosok is – Olaszországban a hazájukban kiadott rendszámot csak addig használhatják, amíg Olaszországban bejelentett lakcímet nem létesítenek (residenza in Italia). 

Az Olaszországban bejelentett lakcímmel rendelkező személyek – bármilyen állampolgárságúak is legyenek – nem tarthatják meg a külföldön vásárolt gépjármű rendszámát. Az Olaszországba való letelepedést követően legfeljebb hatvan napon belül, a lakóhely szerint illetékes gépjármű-nyilvántartó hivatalon (motorizzazione civile) keresztül olasz rendszámmal szükséges ellátni a gépjárművet. Kivételt kizárólag a bérelt vagy lízingelt járművek képezhetnek.  

Aki a tiltás ellenére továbbra is külföldi rendszámmal közlekedik, az 712-től 2.848 euró összegig terjedő büntetésre számíthat.

Amennyiben a gépjárművet Magyarországra, vagy más országba szeretné a tulajdonos átszállítani, a gépjármű-nyilvántartó hatóság ideiglenes rendszámot és kiviteli engedélyt állít ki az ilyen esetekre.

A magyar vezetői engedély érvényes Olaszországban, letelepedés esetén – érvényességi idején belül – olasz vezetői engedélyre honosítható. Gépkocsi felelősségbiztosítás nemzetközi igazolása, az ún. "zöld kártya" megléte kötelező.

A fenti, 132/2018. sz. törvénnyel kapcsolatos további hivatalos tájékoztatásért kérjük, forduljanak a lakóhely szerint illetékes gépjármű-nyilvántartó hatósághoz (motorizzazione civile).

 


Konzuli információk

 

Berényi Márk

Vezető konzul

 

Szabó Orsolya Katalin

Konzul

 


 

Elérhetőség

20123, Milánó, Via Fieno 3., IV. em.

Telefon: +39 02-726009

Fax: +39 02-72095705

E-mail: consulate.mil@mfa.gov.hu

 

Illetékesség

Olaszország a konzuli ügyintézés tekintetében két részre van osztva. Magyarország Milánói Főkonzulátusa konzuli kerülete az alábbi tartományok teljes területére terjed ki: Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Liguria, Lombardia, Piemonte , Trentino-Alto Adige, Valle d’Aosta, Veneto.

 

További hasznos információk

  • Ügyfélfogadási idő: kedd, szerda, csütörtök: 9.30–12.30
  • Konzulátusi ügyintézés csak előzetesen egyeztetett időpontban lehetséges. Időpontfoglalás a fent megjelölt telefonszámon vagy elektronikus postacímen lehetséges.

 

Ügyeleti elérhetőség

 

Felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy az ügyeleti telefon kizárólag vészhelyzet esetére van fenntartva. Általános információért kérjük, hogy munkaidőben (H–P 8:00-16:30) szíveskedjenek telefonálni.