Konzuli információk:

 

dr. Rozs Péter László

Első beosztott konzul

 

Balya Ádám

Konzul

 

Dr. Szabó Orsolya Katalin

Konzul

 

Elérhetőség

20123, Milánó, Via Fieno 3., IV. em.

Telefon: +39 02-726009

E-mail: consulate.mil@mfa.gov.hu

PEC: consolatogen.ungheria@pecveloce.it

 

Ügyfélfogadási idő

Kedd, szerda, csütörtök: 9.30–12.30 és délután 14:00-16:00. 

 

Felhívjuk tisztelt ügyfeleink figyelmét, hogy konzulátusi ügyintézés csak előzetesen egyeztetett időpontban lehetséges! Elektronikus időpontfoglaló rendszerünk a konzinfoidopont.mfa.gov.hu hivatkozáson elérhető. 2019. január 1. óta kizárólag bankkártyás fizetést tudunk elfogadni. 

 

Illetékesség

Olaszország a konzuli ügyintézés tekintetében két részre van osztva. Magyarország Milánói Főkonzulátusa konzuli kerülete az alábbi tartományok teljes területére terjed ki: Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Liguria, Lombardia, Piemonte , Trentino-Alto Adige, Valle d’Aosta, Veneto.

 

Konzuli kerületben működő tolmácsok, fordítók elérhetőségei

Ügyvédi irodák elérhetőségei

Integritás tanácsadó

 

 

TÁJÉKOZTATÁS A KÜLFÖLDI RENDSZÁMÚ GÉPJÁRMŰVEK OLASZORSZÁGI HASZNÁLATÁRÓL

A 132/2018. sz. törvényerejű rendelet értelmében külföldi rendszámú gépjárművel csak azon személyek közlekedhetnek korlátlan ideig Olaszországban, akik Olaszországban bejelentett lakcímmel rendelkeznek és 
 
- lízingelt gépkocsival közlekednek;
- olyan céges autót használnak, amely cég Olaszországban semmilyen formában nem létesített székhelyet.
 
Olaszországi belépést követően egy évig közlekedhetnek külföldi rendszámú gépjárművel azon személyek, akik
 
- Olaszországban bejelentett lakcímmel nem rendelkeznek;
- kevesebb, mint 60 napja létesítettek lakcímet az országban.
 
Tilos külföldi rendszámú gépjárművel közlekednie annak a személynek, aki Olaszországban több mint 60 napja létesített lakcímet, függetlenül attól, hogy az illető rendelkezik-e más külföldi lakcímmel. A tilalom egyaránt érvényes akkor, amikor a gépjárművet vezető személy a jármű tulajdonosa, illetőleg amikor átmenetileg használja azt (kölcsönkapta, szívességből vezeti, stb.) 
 
 Olaszországban uniós állampolgárként 3 hónapig lehet tartózkodni lakcímbejelentés nélkül, utána kötelező a nyilvántartásba vétel (iscrizione nell’anagrafe), amely értelemszerűen maga után vonja a lakcímbejelentést is (residenza).
 
A fentiek megsértése esetén a büntető hatóság bevonja a külföldi rendszámú autót jogszerűtlenül vezető személytől a gépjármű forgalmi engedélyét és továbbítja a területileg illetékes gépjárműnyilvántartó hivatalnak (Ufficio di Motorizzazione Civile - UMC). Ezt követően az illető személynek 180 nap áll a rendelkezésre a törvénysértő állapot megszüntetéséhez. Ebben az esetben a törvény két megoldási lehetőséget ajánl:
 
- a gépjármű olaszországi nyilvántartásba vételét;
- a gépjármű hazaszállítását ún. „menetlevél” (foglio di via) és ideiglenes rendszám (targa provvisoria) birtokában.
 
Mindkét esetben az érdekelt személynek át kell adnia az illetékes hatóságnak (UMC) a birtokában maradt külföldi rendszámot. A hatóságok továbbítják a bevont forgalmi engedélyeket és külföldi rendszámokat a kibocsátó hatóságoknak az uniós intézményi kapcsolattartási pontok ill. olaszországi konzuli hivatalok segítségével. 
 
Amennyiben a bírság megállapításától számított 180 napon belül a gépjármű nem kerül olaszországi nyilvántartásba vagy hazaszállításra, a hatóság az autót elkobozza. 

 

ÜGYELETI ELÉRHETŐSÉG 

Felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink figyelmét, hogy az ügyeleti telefon kizárólag vészhelyzet esetére van fenntartva. Általános információért kérjük, hogy munkaidőben (H–P 8:00-16:30) szíveskedjenek telefonálni. 00 36 80 36 80 36