1. Általános információk Olaszországban tartózkodók számára

2022. március 31. napjával Olaszországban megszűnt a koronavírus világjárvány miatt elrendelt egészségügyi veszélyhelyzet, ennélfogva a bevezetett korlátozó rendelkezések fokozatos enyhítése mellett döntött a kormányzat.

A belföldi Green Pass szabályok – miszerint bizonyos tevékenységek és szolgáltatások Green Pass (uniós digitális Covid-igazolvány) birtokában vehetők igénybe, hatályukat veszítették április 30. napjával. Kivételt képez ez alól a kórházi vagy idősek otthonában tett látogatás!

FIGYELEM! Az FFP2 maszkhasználati kötelezettség a tömegközlekedési eszközökön és a nyilvános zárttéri rendezvények esetében (színház, mozi, sportesemény) továbbra is országszerte megmaradt!

2. Információk az Olaszországba beutazók számára

Olaszország az érvényes, alább részletezett feltételeknek megfelelő uniós digitális Covid-igazolvánnyal utazók számára lehetővé teszi a karanténmentes belépést. 

Az uniós digitális Covid-igazolvány tekintetében az Európai Tanács 2022. január 25-én elfogadott utazási ajánlása az alábbiak szerint érvényesül:

Elfogadott oltások: Comirnaty-Pfizer, Moderna-Spikevax, Vaxzevria-AstraZeneca, Janssen-Johnson&Johnson, Nuvaxovid-Novavax

Olaszország elismeri azt az uniós digitális Covid-igazolványt is, amely igazolja, hogy birtokosa az EMA által nem engedélyezett vakcinával végzett alapoltási sorozat után harmadikként felvett egy EMA által engedélyezett m-RNS vakcinát.

Az oltási igazolványok Olaszországba történő beutazásra az alapoltási sorozat lezárultát követő 14. naptól az utolsó védőoltás beadását követő 9 hónapig (270 napig) használhatók föl.

Alkalmas a beutazáshoz továbbá az az uniós digitális Covid-igazolvány, amely:

  • gyógyultsági igazolvány, amennyiben a fertőzést igazoló teszttől 180 nap még nem telt el;

vagy

  • a belépést megelőző 48 órában elvégzett, negatív antigén gyors teszten vagy 72 órában elvégzett negatív molekuláris (PCR) teszten alapuló tesztigazolvány.

FIGYELEM! Olaszország a magyar oltási/védettségi igazolványt nem fogadja el! Kizárólag a magyar oltási igazolvány alapján kiállított uniós digitális Covid-igazolvány (Green Pass) használható Olaszországban, amennyiben az elfogadott oltások igazolása vagy a betegségen való átesettség igazolásául szolgáló gyógyultsági igazolás szerepel abban.

A Magyarország által kiállított uniós digitális Covid-igazolvány (Green Pass) a következő felületen, illetve mobiltelefonos applikáción keresztül érhető el: https://www.eeszt.gov.hu/hu/unios-digitalis-covid-igazolvany

A korábban használatos dPLF nyomtatvány kitöltése 2022. május 1-től már nem szükséges!

2.1. Kiskorúak beutazásával kapcsolatos rendelkezések

A 6 éven aluliak mentesülnek az AG/PCR teszt elvégzésének kötelezettsége alól.

6 éves kor felett valamennyi utazó az általános, felnőttekre vonatkozó szabályok szerint lép be.

2.2. A beutazási szabályok alóli kivételek

- utazó személyzet tagjai;

- határmenti ingázó dolgozók;

- diákok, akik lakóhelyük és az iskola között ingáznak és legalább heti egy alkalommal hazautaznak;

- privát járművel legfeljebb 36 órán belül tranzitálók;

- olaszországi lakóhelyüket legfeljebb 48 órára, legfeljebb 60 km-es távolságra privát járművel elhagyók.

3. Információk Olaszországon átutazók számára

Akik 36 órán belül átutaznak Olaszország területén, mentesülnek a PCR/antigén teszt bemutatása, avagy járványügyi megfigyelés alól. Átutazásnak minősül a repülőtéri tranzitzóna elhagyása nélküli átutazás, továbbá a saját gépjárművel történő átutazás. Tömegközlekedési eszközzel (vasút, autóbusz) a kivétel nem alkalmazható.

4. Információk az Olaszországból kiutazók számára

A járatokra való felszállás feltételeiről részletes tájékoztatást az érintett légitársaság adhat, így javasoljuk, hogy figyelmesen olvassák el az általuk kiküldött tájékoztatókat és lehetőség szerint egyeztessenek velük az olaszországi kiindulási reptérre vonatkozó szabályokról.

5. Információk áruszállításról

A Magyarországról Olaszországba és az Olaszországból Magyarországra irányuló áruszállító tranzitforgalom zavartalan.

6. Olaszországban tartózkodó magyar és külföldi állampolgár magyarországi beutazása

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020.(VIII.30.)Korm. rendelet 2022. március 7. napjával hatályát veszítette.

 

 

2022. május 2.