2022. május 31. napjával hatályát veszítette a koronavírus járvánnyal összefüggésben meghozott beutazási korlátozásokat szabályozó rendelet. 2022. június 1. napjától az Olaszországba történő utazás járványügyi korlátozások nélkül lehetséges.

1. Általános információk Olaszországban tartózkodók számára

Helyi járványügyi szabályok:

Maszk használata ajánlott zárt helyiségekbe történő belépéskor. A szájat és orrot elfedő maszk használata nagyobb tömegeket vonzó, frekventált turisztikai helyszíneken, tömegközlekedési eszközökön erősen javasolt!

Téli szezonra vonatkozó további információk:

Olaszország közúthálózatán november 15-től április 15-ig kötelező a téli, vagy a négyévszakos gumiabroncs használata. Az abroncsnak rendelkeznie kell az M+S jelzéssel az oldalfalán. Az elvárt abroncs hiányában kötelező a megfelelő méretű hólánc megléte. A télen elfogadott gumiabroncsokat leghamarabb október 15-én szabad felszerelni, és legkésőbb május 15-ig lehet a járművön hagyni. A megfelelő abroncs vagy hólánc meglétét az olasz hatóságok bármikor ellenőrizhetik, hiány esetén pénzbeli bírságot szabhatnak ki, mely lakott területen 41 eurótól 169 euróig, lakott területen kívül 85 eurótól 338 euróig terjedő összeg lehet.

Ezúton tájékoztatjuk a síelni vágyókat, hogy Olaszország kijelölt síterepein korábbi síszezonokhoz képest több változás állt be a szabályozásban: a sisakhasználat minden 18 év alatti síelő esetében kötelezővé vált; tilos alkoholos befolyásoltság alatt síelni; azoknak, akik a kijelölt sípályákon kívül síelnek, megfelelő jelzőberendezést kell használniuk, mely lavina esetében a felkutatást segíti.

Műszaki problémák személygépkocsival

Amennyiben a gépjármű műszaki problémája miatt segítségre szorulnak és nem rendelkeznek országúti segélyszolgáltatással, úgy az olasz autóklub (Automobile Club d’Italia - ACI) magyar mobiltelefonos előfizetésről is ingyenesen hívható számán tudnak segítséget kérni a nap 24 órájában: 800-116-800 A szolgáltatás az autópályák mellé telepített SOS oszlopokon keresztül is kérhető és angol nyelvű ügyintézésre is van lehetőség. A segélyszolgáltatás díjáról az operátor telefonon keresztül előzetes tájékoztatást nyújt.

Turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények

A milánóimetró szolgáltatásait igénybe vevők figyelmét felhívjuk az utóbbi időben jelentősen megnövekedett zsebtolvajlásos esetek számára. Különösen a szerelvényekre történő fel- és leszálláskor, valamint jegyváltáskor érdemes a táskákra, értékekre figyelni. Javasoljuk, hogy az utazáshoz használt okmányukat ne a pénztárcában, hanem lehetőség szerint külön, a ruházat vagy a táska zárható, nehezen hozzáférhető zsebében tárolják.

2. Információk az Olaszországba beutazók számára

2022. május 31. napjával hatályát veszítette a koronavírus járvánnyal összefüggésben meghozott beutazási korlátozásokat szabályozó rendelet. 2022. június 1. napjától az Olaszországba történő utazás járványügyi korlátozások nélkül lehetséges.

4. Információk az Olaszországból kiutazók számára

A járatokra való felszállás feltételeiről részletes tájékoztatást az érintett légitársaság adhat, így javasoljuk, hogy figyelmesen olvassák el az általuk kiküldött tájékoztatókat és lehetőség szerint egyeztessenek velük az olaszországi kiindulási reptérre vonatkozó szabályokról.

5. Információk áruszállításról

A Magyarországról Olaszországba és az Olaszországból Magyarországra irányuló áruszállító tranzitforgalom zavartalan.

6. Olaszországban tartózkodó magyar és külföldi állampolgár magyarországi beutazása

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020.(VIII.30.)Korm. rendelet 2022. március 7. napjával hatályát veszítette.

 

2022. november 8.